Nærsynthet er faktisk arvelig, men det finnes metoder som kan bremse utviklingen av dette hos barn
Dårlig syn er vel ikke akkurat det vi ønsker å gi barna våre, men hvis vi som foreldre er nærsynte er det mulighet for at barna også blir det. Men hva er forskjellen på nærsynthet hos barn og voksne?
Nærsynthet hos barn øker mens de vokser
Enkelt forklart skyldes nærsynthet at øyet har feil form. Øyeeplet er litt lenger enn det egentlig skal være, og det gjør at lyset fokuseres feil på netthinnen slik at synet blir uskarpt.
Når barnet vokser blir øyet også større. Hvis øyet vokser mer enn normalt vil nærsyntheten øke.
Høy nærsynthet kan gi problemer senere i livet
Hvis nærsyntheten overskrider minus 5 øker muligheten for at man som voksen kan få øyesykdommer som kan føre til nedsatt syn. Eksempler på dette er grønn stær og netthinneavløsning.
For å forsøke å unngå problemene som høy nærsynthet kan gi i voksen alder er det viktig å begrense øyets vekst i ung alder, men hvordan kan vi få til det?
Hvorfor bør vi behandle arvelig høy nærsynthet?
Har det noe å si om barnet blir minus 4 eller minus 7? Han vil jo trenge briller eller linser uansett. Ja, det er riktig at han vil være avhengig av briller eller linser uansett. Men – å oppnå minst mulig nærsynthet som voksen er likevel viktig. Det er nemlig slik at høyere nærsynthet øker risikoen for en del synshemmende øyesykdommer.
Behandlingsmetoder som kan bremse nærsynthet
Det finnes flere metoder som har vist seg å kunne bremse utviklingen av nærsynthet. Optikeren din kan fortelle deg mer om mulighetene, men blant annet lages det nå kontaktlinser designet for å begrense utviklingen av nærsynthet. Dette er ikke en kur mot nærsynthet, men en hjelp som kan begrense øyets vekst i lengden.
Når veksten bremses vil barnet kunne ende opp med mindre nærsynthet enn om dette ikke behandles i det hele tatt.
Hva gjør jeg hvis jeg har barn og selv er nærsynt?
Øynene vokser mest fra 8-14 år, så har du barn i denne alderen er det lurt å bestille time hos optiker for å ta en grundig undersøkelse av synet.